Δερματολογία - Ακτινική Υπερκεράτωση

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Τι είναι η Ακτινική Υπερκεράτωση;
Οι σκληρά φολιδωτές βλάβες, στο κατεστραμμένο από τον ήλιο, δέρμα ονομάζονται ακτινικές υπερκερατώσεις. Η ακτινική υπερκεράτωση είναι επίσης γνωστή ως ηλιακή υπερκεράτωση. Θα πρέπει να διακρίνεται από άλλα είδη  υπερκεράτωσης (φολιδωτές βλάβες), όπως σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση και τριχοειδή κεράτωση. Η Ακτινική Υπερκεράτωση είναι μια αντανάκλαση της ανώμαλης ανάπτυξης των κυττάρων του δέρματος που οφείλεται στην έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία. Θεωρούνται προκαρκινικές ή μια πρώιμη μορφή ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.
Η ακτινική υπερκεράτωση είναι πολύ κοινή σε σημεία που επανειλημμένα εκθέτονται στον ήλιο, ιδιαίτερα, το πίσω μέρος των χεριών, το πρόσωπο, τις περισσότερες φορές επηρεάζονται η μύτη, τα μάγουλα, το άνω χείλος, οι κρόταφοι και το μέτωπο. Στα χείλη η ακτινική υπερκεράτωση ονομάζεται ακτινική ή ηλιακή χειλίτιδα. Είναι ιδιαίτερα συχνή σε ανοιχτόχρωμα δέρματα ή σε άτομα που έχουν εργαστεί σε εξωτερικούς χώρους για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς αντηλιακή προστασία. Το δέρμα κατεστραμμένο από τον ήλιο είναι επίσης ξηρό, αποχρωματισμένο και ζαρωμένο.
Είναι επικίνδυνες οι ακτινικές υπερκερατώσεις;
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις από μόνες τους είναι αβλαβείς, αλλά μπορεί να είναι δυσάρεστες και αντιαισθητικές.
Η κύρια ανησυχία είναι ότι οι ακτινικές υπερκερατώσεις μπορεί να προκαλέσουν έναν τύπο καρκίνου του δέρματος που ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Ο κίνδυνος ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι περίπου 15 έως 25% σε έναν ασθενή που έχει περισσότερες από δέκα ακτινικές υπερκερατώσεις.
Οι άνθρωποι με υπερκερατώσεις θα πρέπει να επισκέπτονται τον δερματολόγο τους τακτικά για εξέταση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξουν βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και κακόηθες μελάνωμα.
Προετοιμασία της περιοχής της βλάβης:
Αφαιρούμε προσεκτικά όποια επιφανειακή κρούστα υπάρχει, χωρίς να προκληθεί αιμορραγία είτε με α) γάζα εμποτισμένη σε φυσιολογικό ορό, είτε με β) ελαφριά απόξεση της βλάβης με την άκρη της λεπίδας ενός νυστεριού ή με γ) χρήση ενός αποξεστικού υλικού. Δεν αποξένουμε το περιβάλλον υγιές δέρμα. Η προετοιμασία αυτή δεν προϋποθέτει τοπική αναισθησία ή αποστείρωση αλλά φοράμε προστατευτικά γάντια. Για ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις προτείνεται ένα μαλακτικό όπως το σαλικυλικό οξύ (π.χ. 3-5% σαλικυλικό οξύ σε βαζελίνη) κάθε βράδυ για 1 έως και 2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία. Εναλλακτικά, ένα υδροκολλοειδές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μερικές ημέρες πριν τη θεραπεία.Εφαρμόζουμε τον φωτοευαισθητοποιητή ώστε να καλύψουμε ολόκληρη την περιοχή της βλάβης καθώς και ένα ελάχιστο πλαίσιο 5 χιλιοστών γύρω από τη βλάβη με ένα λεπτό στρώμα 1-2 χιλιοστά.
Σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές (π.χ. γύρω πό τα μάτια) ή περιοχές με έντονες καμπύλες (π.χ. περιοχές γύρω από τη μύτη), ενισχύουμε με επίδεσμο. Είναι σκόπιμο κατά τη διάρκεια της επώασης η περιοχή να μην εκτεθεί στο περιβάλλον φως αν και αυτό δεν είναι τελείως απαραίτητο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλουμινόχαρτο ή πολλαπλές επιστρώσεις επιδέσμου. Αφήνουμε τον φωτοευαισθητοποιητή να απορροφηθεί τουλάχισον 3 ώρες για της ακτινικές κερατινώσεις
Θεραπεία για την Ακτινική Υπερκεράτωση
Εφαρμογή της θεραπείας
Όταν ο/η ασθενής επιστρέψει αφαιρούμε τους επιδέσμους και το υπόλοιπο του φωτοευαισθητοποιητή. Προαιρετικά εφαρμόζουμε τοπική αναισθησία μετά την αφαίρεση του φωτοευαισθητοποιητή ή 60 λεπτά πριν τη συνεδρία με την φωτοδυναμική θεραπεία (δηλαδή 2 ή 5 ώρες πριν τη θεραπεία). Επίσης μπορεί να γίνει υποδόρια ένεση γύρω από τη βλάβη με τοπικό αναισθητικό.
Καλό είναι οι ασθενείς να φορούν τα προστατευτικά γυαλιά σε περίπτωση που η περιοχή της βλάβης βρίσκεται κοντά στα μάτια τους. Επίσης ο γιατρός και η νοσηλευτρια μπορούν να φορούν σκούρα γυαλιά ηλίου για να αποφύγουν τυχόν ενόχληση από το έντονο φως της θεραπείας. Το φως αυτό καθ΄ ευατό δεν είναι βλαβερό. Ανάλογα με τη θέση της βλάβης ο/η ασθενής μπορεί να καθίσει ή να ξαπλώσει. Το πεδίο φωτισμού πρέπει να υπερβαίνει αυτό της βλάβης κατά τουλάχιστον 5 χιλιοστά.
Η θεραπευτική αγωγή για την ακτινική υπερκεράτωση απαιτεί την απομάκρυνση των ελαττωματικών κυττάρων του δέρματος. Στη συνέχεια, νέο δέρμα αναπτύσσεται που αποτελείται από βαθύτερα κύτταρα τα οποία έχουν διαφύγει τη ζημία του ήλιου.
Δεν είναι πρακτικό να αφαιρεθούν όλες οι υπερκερατώσεις σε άτομα με πολύ εκτεταμένη ζημιά από τον ήλιο, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από τις συμπαγείς ή τις ευαίσθητες βλάβες, διότι είναι αυτές που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξέλιξης σε καρκίνο του δέρματος.

Οι θεραπεία με τα καλυτερα αποτελεσματα ειναι η κρυοθεραπεια:
• Κρυοθεραπεία, ψύξη με υγρό άζωτο, δημιουργούνται παροδικά φλύκταινες και οι δερματικές βλάβες αποβάλλονται.

 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά
    Συμφωνώ το τηλέφωνο να χρησιμοποιηθεί για απάντηση & για μελλοντική επικοινωνία
     
    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ