Δερματολογία - Θηλωματα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


Θηλωματα-Τι ειναι;
Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος. Πολλοί τα ονομάζουν κρεατοελιές και είναι μικρά, στρογγυλά, με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας. Το θήλωμα έχει συνήθως το χρώμα του δέρματος. Τα θηλώματα μπορεί όμως να είναι ροδαλά, καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα. Στην τελευταία περίπτωση, τα θηλώματα μοιάζουν με κοινούς σπίλους (ελιές).

Θηλωματα-Αιτιολογια
Θηλώματα πρακτικά έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι μετά την ηλικία των 25-30. Τα θηλώματα οφείλονται στους ιούς HPV, τους ιούς δηλαδή που προκαλούν τις μυρμηκιές και τα κονδυλώματα. Παρόλα αυτά, τα θηλώματα δεν είναι εξίσου μεταδοτικά. Δεν μεταδίδονται δηλαδή εύκολα από άτομο σε άτομο. Τα θηλώματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής.
Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11. Πρόκειται ουσιαστικά για χαμηλού κινδύνου ιούς. Επομένως, τα θηλώματα δεν σχετίζονται ιδιαίτερα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, αν και σε σπάνιες περιπτώσεις έχει περιγραφεί πάνω σε θήλωμα ανάπτυξη δυσπλασίας.

Θηλωματα-Συμπτωματα
Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά, δεν προκαλούν δηλαδή συμπτώματα. Συνήθως ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται ως μικρές ελίτσες με λεία ή μυρμηκιώδη επιφάνεια. Τα θηλώματα εμφανίζονται συνήθως σε θερμές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου το δέρμα δημιουργεί πτυχές και ευνοεί την ανάπτυξη των ιών HPV. Θηλώματα λοιπόν εντοπίζονται συχνά στον λαιμό, στο πρόσωπο και κυρίως στα βλέφαρα, στις μασχάλες, στο στήθος και στις βουβωνικές περιοχές. Συχνά όμως καθώς αυτά μεγαλώνουν ή πολλαπλασιάζονται μπορούν να προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις. Έτσι ασθενείς με θηλώματα αναφέρουν κνησμό στην περιοχή και αίσθημα καύσου. Πολλές φορές τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς. Το ξύσιμο ή τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται οίδημα και πόνος. Σε αρκετές περιπτώσεις η φλεγμονή που ακολουθεί τον τραυματισμό των θηλωμάτων μπορεί να απαιτήσει την χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών.
Κάποιες φορές τα θηλώματα παίρνουν πολύ μεγάλο μέγεθος και σχηματίζουν τους ακροχόρδονες ή την κρεμάμενη τέρμινθο. Σε πολύ ευμεγέθη τέρμινθο, υπάρχει πόνος, ενώ ο τραυματισμός του θηλώματος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αιμορραγία. Η θεραπεία στην τέρμινθο είναι χειρουργική και συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση αυτής ή σε απολίνωση και εκτομή της τερμίνθου με laser.

Θηλωματα-Παραγοντες Κινδυνου
Θηλώματα μπορεί να εμφανιστούν πρακτικά σε όλους, Υπάρχουν όμως κάποιοι προδιαθεσικοί παράγοντες και ευνοείται η εμφάνισή τους σε ορισμένες ομάδες ατόμων.

Θηλώματα και σωματικό βάρος
Έχει παρατηρηθεί ότι θηλώματα εμφανίζονται συνηθέστερα σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Πιθανώς λόγω εντονότερης εφίδρωσης και δημιουργίας πτυχών στο δέρμα που ευνοούν την ανάπτυξη των ιών ανθρωπίνου θηλώματος. Στις περιπτώσεις αυτές, η απώλεια σωματικού βάρους μειώνει και την εμφάνιση νέων θηλωμάτων.

Θηλώματα και εγκυμοσύνη
Τα θηλώματα συχνά πρωτοεμφανίζονται ή πολλαπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Τόσο η αύξηση του σωματικού βάρους, όσο και ορμονικοί παράγοντες πιθανώς παίζουν ρόλο σε αυτό. Είναι συχνή επίσης η αύξηση του μεγέθους των θηλωμάτων κατά την εγκυμοσύνη. Κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τις εγκύους. Καλό είναι μετά τον τοκετό να γίνεται θεραπεία των θηλωμάτων.

Θηλώματα και ενδοκρινοπάθειες
Θηλώματα συχνά εμφανίζονται σε διαβητικούς. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς ο κίνδυνος φλεγμονής των θηλωμάτων είναι μεγαλύτερος στους διαβητικούς. Επίσης ο υποθυρεοειδισμός και διαταραχές των επινεφριδίων μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των θηλωμάτων. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς και αδενώματα της υπόφυσης που προκαλούν ακρομεγαλία, συχνά συσχετίζονται με θηλώματα.

Θηλώματα και δερματικός τραυματισμός
Το τραύμα ευνοεί την εξάπλωση των θηλωμάτων. Συνεπώς, το τρίψιμο με σφουγγάρι κατά το μπάνιο, καθώς και με πετσέτες πολλαπλασιάζει τα θηλώματα. Το ξύρισμα της περιοχής ευνοεί τη δημιουργία θηλώματος, καθώς το ξυράφι κόβει κάποια θηλώματα κατά το ξύρισμα και τα μεταφέρει σε νέες περιοχές όπου ενοφθαλμίζεται ο ιός. Επίσης οι αλυσίδες στο λαιμό λόγω τριβής επιτείνουν το πρόβλημα των θηλωμάτων της τραχηλικής χώρας.

Θηλώματα – συσχέτιση με μυρμηκιές και κονδυλώματα
Τα θηλώματα οφείλονται στην ίδια ομάδα ιών που προκαλούν τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα. Επομένως θήλωμα και μυρμηγκιά ή κονδύλωμα συχνά συνυπάρχουν σε πολλούς ασθενείς.

Θηλώματα – κληρονομικότητα
Υπάρχει μία κληρονομική προδιάθεση για την εμφάνιση θηλωμάτων, καθώς φαίνεται ότι όταν ένα άτομο πάσχει από θηλώματα και άλλα άτομα στην οικογένειά του πιθανώς τα εμφανίζουν. Το είδος της κληρονομικότητας όμως δεν έχει διευκρινιστεί.

Θηλωματα-Διαγνωση
Η διάγνωση των θηλωμάτων γίνεται από τον Δερματολόγο και είναι συνήθως κλινική. Σπάνια απαιτείται βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης ενός θηλώματος. Στην ιστολογική εξέταση τα θηλώματα εμφανίζουν ινοελαστικό ιστό και είναι απόλυτα καλοήθεις βλάβες. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί δυσπλασίες, οπότε στην περίπτωση αυτή η εξαλλαγή τους σε καρκίνο δέρματος είναι πιθανή.

Θηλωματα-Προληψη
Τα πιο κάτω μέτρα προλαμβάνουν την εμφάνιση θηλωμάτων:
Όχι τρίψιμο με σφουγγάρι ή με πετσέτες μετά το μπάνιο
Αποφυγή χρήσης αλυσίδων και κολιέ στον λαιμό
Αποφυγή ξυρίσματος περιοχής που πάσχει από θηλώματα
Αποφυγή αγγίγματος της περιοχής και συχνό πλύσιμο χεριών
Μείωση σωματικού βάρους αν είστε υπέρβαρος
Άμεση καταστροφή και αφαίρεση θηλωμάτων με laser μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή τους.
Ο εμβολιασμός κατά των HPV ιών με το πολυδύναμο εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θηλωμάτων, καθώς προστατεύει από τους HPV 6,11,16,18.

Θηλωματα-Αφαιρεση
Η αφαίρεση των θηλωμάτων είναι επιβεβλημένη, τόσο για ιατρικούς λόγους, όσο και για αισθητικούς.

Αφαίρεση θηλωμάτων με κρυοθεραπεία (υγρό άζωτο)
Αφαίρεση θηλωμάτων μπορεί να γίνει και με την μέθοδο της κρυοχειρουργικής. Το υγρό άζωτο, είτε με απευθείας ψεκασμό, είτε με τη χρήση μεταλλικού κρυοδίου ψύχει το θήλωμα, με αποτέλεσμα αυτό να συρρικνώνεται και να αποπίπτει.  Η αφαίρεση θηλωμάτων με τον τρόπο αυτό είναι από τις παλαιότερες και γνωστότερες μεθόδους αφαίρεσης θηλωμάτων. Έχει όμως ένα μειονέκτημα: τα θηλώματα δεν εξαφανίζονται αμέσως, αλλά χρειάζονται λίγες ημέρες για να εξαλειφθούν και κάποια από αυτά θα χρειαστούν πάνω από μία συνεδρία. Το θήλωμα ψύχεται στους -196ο C, με αποτέλεσμα να σταματά η αγγείωση και η αιμάτωσή του και να νεκρώνεται. Η αφαίρεση θηλωμάτων όμως με τη μέθοδο της ψύξης οδηγεί σε μεγάλη βλάβη των γύρω ιστών και κατά συνέπεια σε ουλές και σημάδια.

Αφαίρεση θηλωμάτων με διαθερμοπηξία
Με την μέθοδο αυτή, η αφαίρεση θηλωμάτων λαμβάνει χώρα με εφαρμογή ηλεκτρισμού και θερμικής ενέργειας (ηλεκτροκαυτηρίαση θηλωμάτων). Είναι μία αρκετά επώδυνη μέθοδος που μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητικές ουλές και δεν συνιστάται σήμερα.

Αφαίρεση θηλωμάτων χειρουργικά
Η χειρουργική αφαίρεση θηλωμάτων μπορεί να λάβει χώρα σε πολύ μεγάλα θηλώματα και κρεμάμενη τέρμινθο. Συνήθως γίνεται με shave excision της βλάβης, χωρίς να απαιτηθούν ράμματα. Η αφαίρεση θηλωμάτων χειρουργικά με την πιο πάνω τεχνική δεν καταλείπει ουλές και είναι εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη. Στα Ιατρεια Πλαστικης Χειρουργικης και Δερματολογιας Elite Plasic Surgery γίνεται αφαίρεση θηλωμάτων χειρουργικά όταν απαιτείται, τόσο από τους Δερματολόγους όσο και από τον Πλαστικο Χειρουργο των κλινικων Dr Samouris George.
 

Μίλησε τώρα δωρεάν
με έναν εκπρόσωπο μας

    Συμπλήρωσε το τηλέφωνο σου & θα σε καλέσουμε άμεσα για τη προσφορά
    Συμφωνώ το τηλέφωνο να χρησιμοποιηθεί για απάντηση & για μελλοντική επικοινωνία
     
    ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ